Presenteras av Synsam och CooperVision

Är du drabbad av digital ögontrötthet?

Vår digitaliserade vardag framför skärmar har skapat nya problem i samhället.
Digital ögontrötthet är ett av dessa – ett problem som de flesta råkar ut för.
Här är fem tecken på att du kan vara drabbad.

Kolla: Behöver du linser?

Vi tillbringar alltmer tid framför olika typer av digitala skärmar – något som gör våra ögon trötta.
Människans ögon är i grund och botten inte skapade för att titta på bildskärmar hela dagarna och det är otroligt ansträngande för våra ögon.

Precis som när vi använder andra muskler i kroppen så använder ögat muskler för att arbeta. Vid hög belastning blir dessa trötta. Det här kan märkas av på olika sätt. Problemet kallas för digital ögontrötthet och drabbar många. Till exempel lider 88 procent av alla millennials, alltså svenskar mellan 18 och 29 år, av digital ögontrötthet enligt en undersökning från YouGov.
I riskzonen finns alla som tillbringar mycket tid, såväl arbetstid som fritid vid digitala skärmar.

banner

Här är fem tecken på att du är drabbad och lösningar på dina problem.

Huvudvärk
Så många som 88 procent av alla millennials (18–29 år) lider av digital ögontrötthet enligt en undersökning från YouGov. Ett av de vanligaste besvären folk upplever är att de får huvudvärk efter en lång dag framför skärmen.

Om man tittar på sin telefon eller datorskärm ska man inte hålla den alldeles för nära. Det är ett vanligt misstag som innebär en extra ansträngning för musklerna i ögat.

Kolla: Behöver du linser?

Torra ögon
När vi sitter med olika skärmar, och tillbringar mycket tid på nära håll med dessa ändras vårt blinkbeteende.
Vi blinkar helt enkelt mindre när vi sitter mycket vid skärmar än när vi gör andra saker. Det här gör att den normala fördelningen av tårvätska störs och att hornhinnan exponeras mer. Ögonen blir då torra. Genom att tänka på att blinka oftare kan man få en viss lindring.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!

Röda ögon
Ett annat symptom på digital ögontrötthet är röda ögon. Kan man undvika vissa digitala enheter så är det bra. Telefonen är en extra stor bov eftersom vi tittar på den väldigt nära, det påverkar ögat mer än om man sitter vid en dator, detta enligt en studie utförd vid SUNY State College of Optometry i New York.

Du är slutkörd efter en lång dag framför skärmen
Över 50 procent av alla 18–29-åringar tillbringar minst nio timmar om dagen vid digitala enheter, visar en undersökning från YouGov. Så lång tid framför skärmen, med en konstant ansträngning för ögonen skapar trötthet.
De känner sig trötta i ögonen vilket gör dem trötta även när de inte sitter vid skärmar. Kroppen sitter ihop, så om man blir trött i ögonen och huvudet så påverkar det oftast hela kroppen.

Många tycker att det är ganska skönt att blunda en liten stund för att få bort den här ansträngningen. Vissa känner att besvären lättar om man kan gå ifrån och vila eller lägga sig ner och blunda för att ögonen ska återhämta sig.

Du blinkar för lite
Användare av digitala enheter blinkar mindre när de tittar på skärmen. Det leder till förändringar i den normala tårfilmen. Genom att titta bort med jämna mellanrum så får ögat chansen att slappna av. Titta på något sex meter bort, var tjugonde minut och i tjugo sekunder för att avlasta ögats muskler.

När undersökte du senast dina ögon?
Mindre än 6 månader sedan
Mindre än ett år sedan
Mindre än två år sedan
Mer än två år sedan

Långsiktig lösning
Det går inte att komma från att många svenskar är tvungna att tillbringa mycket tid framför skärmar i dag, framförallt vid arbete och studier. Därför blir det svårt att helt enkelt lägga sig och vila när man upplever besvär. Det kan även vara svårt att komma ihåg att titta bort med jämna mellanrum. Ju tröttare vi blir desto närmre tenderar vi att flytta skärmen.

Dessutom är bildskärmar något vi använder när vi kommunicerar på sociala medier, som får en allt större plats i våra liv. Därför måste vi hitta lösningar som gör att ögonen klarar av belastningen. Annars blir det svårt att leva ett normalt liv i vårt digitaliserade samhälle.

Kolla: Behöver du linser?

Höja sin livskvalitet avsevärt

Den lösningen finns redan för många. Företaget CooperVision har tagit fram en ny slags linser som heter Biofinity Energys. Tack vare en ny slags optik samt material av högsta kvalitet som är anpassat efter ögat har man fått fram enastående resultat.
Hela 90 procent av användarna av digitala enheter upplever att deras ögon kändes bra efter att de börjat använda Biofinity Energys-linser.

Att med en sådan enkel ansträngning höja sin livskvalitet avsevärt är revolutionerande. Biofinity Energys fintrimmade materialval gör att ögat får mer fukt och syre, vilket gör ögonen vitare och minskar irritationen. Dessutom ser optiken till att avlasta dina ögonmuskler så att du inte blir lika trött.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!