Presenteras av Synsam och CooperVision

”Det har förändrat mitt liv”

Konstant trött och en huvudvärk som bara blev värre och värre.
Då bytte Gustav Söderbäck, 31, kontaktlinser till Biofinity Energys och blev av med sina problem.
– Det har förändrat mitt liv, säger han.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!

Digital ögontrötthet är den nya folksjukdomen som vi inte pratar om men som allt fler lider av.

Orsaken till digital ögontrötthet är att vi tillbringar allt större av vår tid framför digitala skärmar vilket anstränger ögat på ett sätt som människan inte är van vid.

Redan efter två timmar framför en digital skärm riskerar man att drabbas och de vanligaste symptomen är trötta, torra och röda ögon.

När undersökte du senast dina ögon?
Mindre än 6 månader sedan
Mindre än ett år sedan
Mindre än två år sedan
Mer än två år sedan

Minst nio timmar om dagen

Och att tillbringa två timmar framför en digital skärm gör de allra flesta vuxna i Sverige. Enligt en undersökning från YouGov använder över 90 procent digitala enheter mer än två timmar om dagen.

Enligt samma undersökning tillbringar över 50 procent av alla 18–29-åringar minst nio timmar om dagen vid digitala enheter. I samma åldersgrupp lider hela 88 procent av digital ögontrötthet.

Kolla: Behöver du linser?

En som kan skriva under på att lång tid framför skärmen kan skapa stora problem är Gustav Söderbäck. Mejl och sociala medier på morgonen och på vägen till jobbet, långa arbetsdagar framför datorn och flera kvällar i veckan framför tv:n med mobilen i handen. En ganska vanlig skärmkonsumtion för en 31-åring med kontorsarbete i dag, men en konsumtion som innebär att han många dagar tillbringar över tio timmar med att titta på digitala skärmar.

banner

”Blev tröttare och tröttare”

– Jag märkte att jag blev tröttare och tröttare och att jag började se lite suddigt, värst var det framåt eftermiddagarna men jag tänkte att det mest hade att göra med att jag blev äldre. Men det blev värre och värre och framförallt började jag få en huvudvärk, först då och då men sen flera gånger i veckan. Till slut blev det riktigt jobbigt, säger han.

Gustavs huvudvärk blev allt värre. Till slut blev han övertygad av en kollega att boka en synundersökning hos sin optiker för att se så att allting stod rätt till.

– Först ville jag inte alls. Det är som att det är jobbigt att gå till läkaren, man vill inte veta att det är något fel på en. Men jag är verkligen glad att jag gjorde det. Allting vände efter det, säger han.

Kolla: Behöver du linser?

Huvudvärken är borta

Optikern kunde snabbt konstatera att Gustavs besvär kunde bero på digital ögontrötthet och rekommenderade en ny sorts linser: Biofinity Energys som är framtagna särskilt för att minska ansträngningen på ögat vid stor skärmanvändning.

I dag är Gustavs huvudvärk borta och han ser inte suddigt framför datorn längre, inte ens när klockan börjar närma sig 17.

– Allt vände verkligen när jag fick mina Biofinity Energys. Det har förändrat mitt liv, säger han.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!