Presenteras av Synsam och CooperVision

Optikern: ”Fler och fler yngre som drabbas”

Om du dagligen tillbringar mycket tid framför skärmen är risken stor att du får problem med ögonen.
Torra, röda och trötta ögon är några av symptomen som digital ögontrötthet leder till.
– Det är ett problem som få känner till men Biofinity Energys-linserna är en hjälp för många, säger optikern Lina Broholm.

Kolla: Behöver du linser?

Timmar framför laptopen på jobbet, avkoppling i soffan med Instagram och sträcktittande av favoritserien på surfplattan.
Allt vårt dagliga skärmanvändande gör i slutändan både våra ögon och oss själva trötta.

Ögonen är i grund och botten inte skapade för att titta på bildskärmar hela dagarna. Det är otroligt ansträngande för ett av kroppens viktigaste organ. Precis som när vi använder andra muskler i kroppen så använder ögat muskler för att arbeta. Vid hög belastning blir dessa trötta.

”Torra grusiga ögon och huvudvärk”

– Om man tänker sig att vi tittar på långt håll så ska muskeln i ögat vara helt avslappnad men när man tittar på nära håll så spänner sig muskeln. Sitter man åtta timmar om dagen vid en datorskärm och sen två timmar vid telefonen, då har muskeln en anspänning hela tiden vilket gör det väldigt jobbigt för ögat. Då får man torra, trötta, grusiga ögon och i många fall huvudvärk, säger Lina Broholm.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!

Det går dessvärre inte att komma från att många svenskar idag är tvungna att spendera mycket tid framför bildskärmar, framförallt vid arbete och studier.
Våra digitala prylar används även när vi kommunicerar på sociala medier, som får en allt större plats i våra liv.

banner

För att kunna leva ett normalt liv i vårt digitaliserade samhälle krävs det därför lösningar som gör att ögonen klarar av de ständiga påfrestningar som de får utstå.

”Avlastning för ögats muskler”

Företaget CooperVision har tagit fram en ny slags linser som heter Biofinity Energys. Tack vare en ny slags optik samt material som är anpassat efter ögat har man fått fram enastående resultat.
Hela 90 procent av användarna av digitala enheter upplever att deras ögon kändes bra efter att de börjat använda Biofinity Energys-linser.

Kolla: Behöver du linser?

– Biofinity Energys är en asfärisk lins som ger en viss pluseffekt på nära håll. Så man har fortfarande sin vanliga korrektion som man fått ordinerad i linsen men det är en pluseffekt i mitten av linsen som ger en viss avlastning för ögats muskler när man sitter vid skärmar, säger Lina Broholm.

För en person som känner igen sig i de olika symptomen på digital ögontrötthet och vill komma till bukt med dessa så är ett första steg att göra en synundersökning.

”Jättebra att hålla koll”

– Jag tycker ett bra första steg är att gå på en synundersökning för att ta reda på varför man har problem. Det kan finnas något bakomliggande synfel mer än att man sitter mycket framför skärmen. Sen tycker jag att det är viktigt att man tar pauser från skärmen, att man tittar upp och på längre håll med jämna mellanrum så att ögat inte blir så hårt belastat, säger Lina Broholm.

När undersökte du senast dina ögon?
Mindre än 6 månader sedan
Mindre än ett år sedan
Mindre än två år sedan
Mer än två år sedan

Även för vana användare kan det vara vettigt med en synundersökning.

– Om man har glasögon eller linser så rekommenderar vi att man gör en synundersökning en gång om året eller vartannat år för att hålla koll på att det inte sker någon förändring. Framför allt för barn och unga, där mycket närarbete kan framkalla en viss typ av närsynthet för att ögat fortfarande växer. Då är det jättebra att hålla koll på det så man kan se om det är något man kan bromsa, säger Lina Broholm.

”Är ett ökat problem”

Problemen med digital ögontrötthet ökar. Det märker Lina Broholm i sitt jobb som optiker och hon menar att svenskar i allmänhet inte har speciellt bra koll på att fenomenet överhuvudtaget existerar.

– Jag märker av att det här är ett ökat problem. Bland äldre märks det av då ögat generellt behöver en synkorrektion för att man ska kunna se bra. Men jag märker också att det är fler och fler yngre personer som drabbas. Många är personer som annars inte har några synproblem men har utvecklat symptom för att man sitter så pass mycket vid digitala enheter, säger Lina Broholm.

Hela 88 procent av alla millennials, alltså de som befinner sig i åldrarna 18–29 år, lider idag av digital ögontrötthet. På många företag pratar man mycket om hur vi ska anpassa vår sittposition för att avlasta rygg och leder i arbetet men ögonen glömmas ofta bort.

– Man kryper ofta närmare skärmen eller telefonen ju senare på eftermiddagen det blir, just för att man blir tröttare i ögonen. Det blir en ökad påfrestning på ögat då. Biofinity Energys avlastar och de flesta kunder upplever att linserna hjälper, säger Lina Broholm.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!