Presenteras av Synsam och CooperVision

Superlinserna som är gjorda för ditt digitala liv

Digital ögontrötthet är folksjukdomen som du ännu inte hört talas om.
Allmän trötthet, röda ögon och grusig blick drabbar allt fler.
En bov är våra digitala skärmar. Men botemedlet finns i en ny slags kontaktlins.
– Biofinity Energys-linserna är en investering för att öka vår livskvalitet, säger Martin Iversen, Head of Professional Services på CooperVisions nordiska gren.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!

Idag tillbringar vi stora delar av våra liv framför mobiltelefoner, surfplattor och datorskärmar. Den digitala livsstilen är en integrerad del av vår vardag och har blivit lika naturlig som att äta och sova.

Det ständiga användandet av digitala skärmar gör oss trötta i våra ögon. Det är en problematik som börjat märkas av på senare år, då användandet av skärmar ökat stort, fenomenet kallas för digital ögontrötthet.

Gör oss trötta i ögonen

– Att vi spenderar så mycket tid framför digitala bildskärmar ger en belastning för synen på ett helt annorlunda sätt än tidigare. Den mänskliga synen är egentligen inte byggd för det här, säger Martin Iversen som förutom sin position hos en av världens största linstillverkare dessutom är legitimerad optiker.

Kolla: Behöver du linser?

När man ska se något på nära håll krävs energi. Vi använder muskler i ögonen för att fokusera på kort avstånd. Ju mer vi tittar på något nära oss, desto mer tvingas musklerna arbeta. Det här gör oss trötta i ögonen, vilket ger symptom som röda, torra och trötta ögon. Tack vare innovationen Biofinity Energys-linserna har man nu hittat något som kan hjälpa mot problemen.

Martin Iversen

”Mjuk och hälsosam lins”

Biofinity Energys har skapats av bästa möjliga material, för att ge en så bekväm och återfuktande lins som möjligt. Den så kallade Aquaformteknologin binder fukt i linsen och gör den mjuk, vilket skapar en bekväm linsupplevelse och ger vitare och friskare ögon.

– Kontaktlinsen i sig är en främmande kropp som man placerar på ögat. Det är klart att om man har en lins i ögat så ska materialet vara så bra som det bara går. Aquaformteknologin är den bästa teknologin vi har inom linser. Den ger en mjuk, böjbar och hälsosam lins som gör att det kommer tillräckligt med syre till ögat, förklarar Martin Iversen.

Dessutom har man tagit fram en ny slags optik som hjälper ögat att smidigt byta fokus mellan långt och nära håll. Optiken kallas Digital Zone Optics och simulerar högre plusstyrka i linsen, det hjälper ögat att slappna av.

banner

”En verklig innovation”

– Det som gör att vi får trötta ögon är att den här fokuseringsmekanismen som gör att vi kan se bra på nära håll används extra mycket när vi tittar på bildskärmar. Det Biofinity Energys gör är att med sin moderna optik få ögat att slappna av mer när man ser på nära håll. Tänket är att skapa en produkt som passar bättre med det beteende vi har idag. Det är en verklig innovation i optisk design, säger Martin Iversen.

Martin Iversen väljer att måla upp en bild för att göra det hela lättbegripligt.
– Förr i tiden, när människor var bönder och blickade ut över sina marker, då såg man på långt håll. Det gav inte samma stress på ögonen. Idag, när vi tittar på bildskärmar på nära håll hela tiden, så måste musklerna i ögat jobba mycket mer och blir därför mer ansträngda, förklarar han.

När undersökte du senast dina ögon?
Mindre än 6 månader sedan
Mindre än ett år sedan
Mindre än två år sedan
Mer än två år sedan

Nio timmar per dag

Den digitaliserade livsstilen är vardag för många. Det kan man se på statistiken. Över 90 procent av alla vuxna använder digitala enheter mer än två timmar per dag. Det är vid två timmars skärmanvändande per dag som smärtgränsen går. Tillbringar du mer tid än så vid digitala skärmar är du i riskzonen för digital ögontrötthet.

Kolla: Behöver du linser?

– Många tillbringar uppemot nio timmar per dag framför digitala skärmar. Det här får konsekvenser för ögonen. Vi har tagit fram en livsstilsprodukt som hjälper ögonen att må bättre, berättar Martin Iversen.

En grupp som är särskilt drabbade är unga vuxna, hela 88 procent av folk i åldrarna 18–29 år upplever ögontrötthet i samband med användandet av digitala enheter. Ögonen blir då torra och röda. Men hjälp finns att få.

En ökad livskvalitet

– Det som är så häftigt med de här linserna är att de förbättrar synen på nära håll men de försämrar inget annat. Det är en optimerad produkt som gör att man ganska enkelt mår bättre, framför allt om man är en av dem som har symptom. Det är många som har symptom och ungefär 25 procent av dessa har väldigt kraftiga symptom, säger Martin Iversen.

Mindre irriterade ögon och mer energi, kort sagt – en ökad livskvalitet. Det är vad som erbjuds för alla dem som spenderar sina dagar framför digitala skärmar. Vilket väldigt många gör idag.

– Biofinity Energys kan göra dig både mer effektiv på jobbet och samtidigt se till att du mår bättre när du kommer hem. Det här är en förbättring som gör att vi mår bättre med den digitala livsstil som vi har och det i sig tycker jag är väldigt kul att kunna bidra med, säger Martin Iversen.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!