Presenteras av Synsam och CooperVision

Så många är drabbade av nya folksjukdomen

Svenskar i alla åldrar tillbringar mer och mer tid framför datorskärmar, mobiler och läsplattor – samtidigt ökar digital ögontrötthet rekordartat.
Lösningen kan vara en ny sorts kontaktlinser – Biofinity Energys – som är speciellt framtagna för att minska ansträngningen på ögat.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!

Så lite som två timmar framför datorn leder ofta till irriterade, trötta och röda ögon. Symptom som suddig syn och huvudvärk blir allt vanligare: en ny studie visar att den som spenderar mer än två timmar om dagen framför en skärm riskerar att drabbas av digital ögontrötthet – något som 90 procent av alla vuxna kan skriva under på.

– Torra ögon är ett större problem idag än tidigare. Är du ute i friska luften upplever du sällan ögontorrhet på samma sätt som du gör när du sitter i ett kontorslandskap, säger Håkan Broman, klinisk expert på Synsam.

”Räcker inte att korrigera ett synfel”

En stor del av skärmtiden sker på jobbet eller i skolan, men vi tillbringar också väldigt mycket tid framför skärmar utan att vi reflektera över det, till exempel slö-scrollandet på Instagram på väg till jobbet, receptläsande på plattan eller tv-spel för att varva ner på kvällen.

Kolla: Behöver du linser?

Håkan Broman

Över 50 procent av alla millennials (personer mellan 18–29 år) spenderar nio timmar per dag framför en skärm och så många som 90 procent av alla vuxna tillbringar minst två timmar framför någon sorts digital skärm varje dag.
– Ungefär 90 procent av dem som tillbringar minst två timmar framför skärmar upplever att de blir trötta i ögonen.
Tidigare har man adresserat det här problemet genom att undersöka om det finns något synfel, vilket är första steget, men för att minska effekterna av ögontrötthet räcker det inte att bara korrigera ett synfel, säger Håkan Broman.

När undersökte du senast dina ögon?
Mindre än 6 månader sedan
Mindre än ett år sedan
Mindre än två år sedan
Mer än två år sedan

Inte alltid enkelt att ta paus

Tröttheten i ögonen beror på flera olika saker. Till exempel är de flesta digitala skärmar bakbelysta och har ett blått ljus vilket kan leda till både en störd sömnrytm och irriterade ögon.
Vad många inte vet är att vi också blinkar betydligt mindre när vi tittar på skärmar. En normal person blinkar i snitt mellan 15–20 gånger i minuten, men det kan minskas med hälften när vi är koncentrerade på något på en skärm.

banner

Att ta korta pauser från skärmen för att låta ögonen återhämta sig och att se till att få ordentligt med dagsljus är som sagt ett bra knep för att minska din digitala ögontrötthet. Men det är lättare sagt än gjort. Har du ett arbete som kräver långa tider framför datorn är det inte alltid så enkelt att ta sig tid för en paus.

Vad finns det då för lösningar för de av oss som har arbeten eller studier som kräver långa dagar framför datorn?
En lösning som blivit extremt lyckosam för många är att välja rätt kontaktlinser. Biofinity Energys från CooperVision är en ny sorts lins som är utvecklad för moderna människor som tillbringar en stor del av sina dagar framför en skärm.

Kolla: Behöver du linser?

”Hjälper till att avlasta ögat”

– Det vi behöver göra är att minska ansträngningen för ögat när vi tittar på nära håll. Biofinity Energys har en unik optik i linsen som hjälper till att avlasta ögat. Den gör inte att du ser tydligare på nära håll, utan avlastar för ett bekvämare och mindre ansträngt seende under långa perioder framför skärm, säger Håkan Broman.

Resultatet är inget annat än en succé. 8 av 10 patienter som provat Biofinity Energys upplever att deras problem minskat nämnvärt när de använde linsen, både under själva tiden vid skärmen och efteråt.
Trots de stora fördelarna med en lins skapad för att förebygga digital ögontrötthet är det få som själva pratar om problem med trötta och irriterade ögon med sin optiker.

– Det är vår uppgift som optiker att fånga upp problemen som patienter och kunder har. Nu när vi har en produkt som hjälper mot digital ögontrötthet måste vi bli ännu bättre på att fråga patienter om de här symptomen. Nu kan vi ge dem lösningen, säger Håkan Broman.

Biofintiy Energys – linserna gjorda för ditt digitala liv
Just nu: Prova utan kostnad i 30 dagar!